”Täällä Risto Räppääjä ja supersalainen tehtävä
Radiotaajuutta muuntelen
Kuuluuko, kuuluuko, kuuntelen….

…Äänesi jonnekkin häviää
Tuleeko perille viesti tää
Sihinää, Kihinää
Sähinää, Rähinää
Rohinaa, Kohinaa
Ulinaa, Hulinaa
Rätinää, Lätinää
Suhinaa, Puhinaa
Rutinaa, Mutinaa
Rahinaa, Kahinaa…

Risto missä sä oot? Haloo? Kuuluuko? Nyt äkkii!?”

Kuulostaako tutulta? Tuo laulu on Risto Räppääjä -elokuvasta, johon Timo Koivusalo on kirjoittanut mainiot sanat. Tätä laulua hyräillään meillä aina aika-ajoin ja itsekin sitä tulee lauleskeltua.

Kovin usein aloitan Teams -palaverin sanoilla, ”kuuluuko?” Vastaus on miltei joka kerta: ”joo kuuluu!”.

Pehmeyttä ja raikkautta! Taustalla näkyvä akustiikkapaneeli tuo ryhtiä muuten vaaleaan tilaan. (Asiakas: Serres Oy, Kauhajoki)

Äänet ja akustiikka vaikuttavat terveyteemme paljon enemmän kuin mitä osaamme ajatella.

Äänet ja akustiikka vaikuttavat terveyteemme paljon enemmän kuin mitä osaamme ajatella. Töissä työskentelemme avoimissa toimistoympäristöissä yhteistyön parantamiseksi, mutta samalla se tuo haasteita työrauhan ja keskittymisen suhteen. Kotikonttorissa lasten äänet sekoittuvat tärkeän Teams -palaverin sanomaan, etkä enää tiedä ketä pitäisi kuunnella ja mitä toinen sanoi ja samalla viisaat jälkikasvullesi etusormella ovea vihaisena.

Työterveyslaitoksen sivulla todetaan, että melu on ei-toivottua ääntä. Se on mielestäni hyvin sanottu. Melu häiritsee ympäristöämme, vaikuttaa uneen ja saa kehoon stressireaktioita. Henkinen kuorma kasvaa. Toimistoissa tuskin äänitaso nousee meluksi asti, mutta työmailla tämä lienee tuttu tilanne.

Akustiikkaan on onneksi keksitty monenlaisia ratkaisuja. En jaa niitä nyt tässä, vaan laitan linkin yhteistyökumppanini Kinnarpsin sivustolle, josta löytyy mm. äänikonsultin ja akustiikkaa tutkineen Pontus Thorssonin 10 vinkkiä avoimen toimistoympäristön akustiikan parantamiseksi. Ratkaisuja siis löytyy ja autan niissä mielelläni!

Oberon -pöytä taipuu myös pienempään neuvotteluhuoneeseen ja Monroe -neuvottelutuoli pyörillä on joustava käyttää ja tuo ergonomiaa kokouksiin. (Kuva: Serres Oy, Kauhajoki)

Tässä neuvotteluhuoneessa asiakas halusi tuoda esiin rakennuksen historiaa. Vanhat valokuvat käsiteltiin digimuotoon ja kuvat painettiin Yesecon akustiikkapaneeliin. Pöydät ovat Kinnarpsin Oberon -sarjasta ja tuolit erinomaisen ergonomian ja istuinmukavuuden takaava 5000[cv] -neuvottelutuoli.

Olen miettinyt, että etäyhteyden kautta sitä ehkä kuuntelee ja KUULEE paremmin. Vaikka toisen kasvonilmeitä ei välttämättä näe, etkä pysty niitä tulkitsemaan, kuulet puheesta/ äänestä miten menee ja millaiseen tilanteeseen soitit.

Tässä korona -tilanteessa ja Teams -palaverien yleistyessä olen myös huomannut sen, että asiakkaiden kanssa kommunikointi etänä on ainakin omalta osaltani tuntunut laadukkaammalta kuin aikaisemmin ”livenä”. Tuntuu, että se on noussut ehkä uudelle kuuntelun tasolle. Olen miettinyt, että etäyhteyden kautta sitä ehkä kuuntelee ja KUULEE paremmin. Vaikka toisen kasvonilmeitä ei välttämättä näe, etkä pysty niitä tulkitsemaan, kuulet puheesta/ äänestä miten menee ja millaiseen tilanteeseen soitit.

Toki on niitäkin Teams -kokouksia tai oikeastaan -koulutuksia, joiden aikana poika on hyvä pökätä koulumatkalle ja pyykit voi laittaa kuivumaan. Äläkä vaan väitä, ettet olisi niin tehnyt – tiedän, että olet. 😉

…kuullaan, tullaan kuulluksi ja kuunnellaan toisiamme.

Hmm… se mitä tässä yritän sanoa, on se että kuullaan, tullaan kuulluksi ja kuunnellaan toisiamme. Muistetaan ääniympäristön vaikutus meihin ja huolehditaan rauhan ja hiljentymisen hetkistä. JA HEI! Muistetaan kuunneella myös itseämme! Sen laittaisin ehkä listan ensimmäiseksi.